A A A

Kuchnia myśliwska

 

 

 

Jeżeli jesteś mistrzem kuchni, lub znasz dobry sprawdzony przepis, który moglibyśmy zamieścić w naszym serwisie internetowym, prześlij nam go wraz ze zdjęciami na adres admin@koloknieja.pl Czekamy na Twój email.

 

Szynka z dzika


 

Składniki:

5 - 7 kg szynki z dzika z kością

Składniki na zalewę:

3 litry wody

3 łyżki soli peklowej

5 liści laurowych (pokruszone)

15 ziaren jałowca (roztarte w moździerzu)

10 ziaren ziela angielskiego

3 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu

1 łyżkę drobno roztartego suszonego majeranku

1 łyżeczka kolendry

1 łyżeczka rozmarynu

1 łyżeczka tymianku

2 łyżeczki czosnku granulowanego (lub 1/2 główki świeżego)

Przygotowanie zalewy:

Zagotować 3 litry wody i wsypać następujące składniki: pokruszone liście laurowe, rozgnieciony jałowiec, ziele angielskie, czarny pieprz, kolendrę i czosnek (jeżeli świeży, kilka ząbków przekrawamy na połowę). Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, pod koniec gotowania wrzucić majeranek, rozmaryn i tymianek. Wystudzić wywar, dodać sól peklującą i dokładnie wymieszać.

Szynkę dokładnie umyć i osączyć z wody i naciąć od góry i dołu przy kości. (uwaga: szynkę nastrzykiwać dość gęsto zalewą w okolicach kości). Szynkę włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia (może być również ze stali kwasoodpornej, lub z braku takiego naczynia można szynkę włożyć do plastikowego spożywczego worka, wlać marynatę i szczelnie zawiązać), zalać marynatą i odstawić do lodówki (lub w chłodne miejsce o temeraturze nie przekraczającej + 6 stopni C) na czternaście dni.

Mięso przewracać w zalewie dwa razy dziennie (rano i wieczorem).

Mięso wyjąć z zalewy, osączyć, oczyścić z przypraw i osuszyć czystą ściereczką.

Powiesić w chłodnym, przewiewnym miejscu na dwa do trzech dni do obsuszenia.

Wędzić minimum siedem dni (w pierwszym dniu dosuszamy szynkę w wędzarni) w zimnym dymie w temperaturze 20 do 25 stopni C., po dwie godziny dziennie z przerwami co 10 godzin.

Szynkę wędzoną możemy podawać również gotowaną, parzoną lub duszoną (np w sosie grzybowym).

Smacznego